Maandupdate December

Binnen de fondsen

De afgelopen twee weken hebben altcoins een sterkere koersontwikkeling laten zien ten opzichte van Bitcoin. Mede op basis van deze trend en ondersteund door diverse technische indicatoren die positief signaleerden, is binnen het Core Fund de allocatie in Bitcoin licht verminderd. Tegelijkertijd is het aandeel van fundamenteel sterke altcoins in de portefeuille vergroot. Deze herallocatie richt zich met name op veelbelovende segmenten zoals AI-gerelateerde toepassingen en blockchainplatformen. Hoewel Bitcoin de grootste positie binnen de portefeuille blijft, biedt de verschuiving naar altcoins de mogelijkheid om optimaal te profiteren van de huidige marktdynamiek en diversificatie.

Binnen het Frontier Fund heeft de sterke performance van altcoins, met name in de tweede helft van december, geresulteerd in een hogere maandelijkse rendementsgroei in vergelijking met het Core Fund. In lijn met ons actieve beheerbeleid is de portefeuille van het Frontier Fund herzien en geherbalanceerd. Deze herstructurering richt zich op strategische blootstelling aan specifieke sectoren binnen de cryptomarkt die momenteel fundamenteel sterk en aantrekkelijk zijn, met als doel verdere groeikansen te benutten.

Met deze aanpak blijven wij ons committeren aan een datagedreven en vooruitziende strategie, gericht op het maximaliseren van rendement en het beperken van risico's binnen een steeds veranderende markt.


Van all-time high naar stabiel

In december heeft Bitcoin meerdere records behaald. De €100.000 is zelfs gepasseerd, maar halverwege de maand zakte de munt weer in tot $92.000. Vooral de gebeurtenissen in de Verenigde Staten hebben hier invloed op gehad. Na deze daling klimt BTC langzaam weer op.

Renteverlaging door de FED

Een van de meest prominente oorzaken van de plotse daling, was een toespraak die plaatsvond op 19 december. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), sprak op de Federal Open Market Committee (FOMC)-vergadering over het rentebeleid. Deze wordt bepaald door de FOMC, met name door beslissingen te nemen over rentevoeten en de regulering van de geldhoeveelheid.

Er werd bekendgemaakt dat de Fed de rente met 25 basispunten verlaagt, waardoor deze nu ligt tussen 4,25% en 4,5%. Hoewel dit in eerste instantie positief lijkt, benadrukte Powell dat de strijd tegen inflatie nog niet is gewonnen. Dit resulteerde in onzekerheid op de markten, waarna er een afname ontstond van de liquiditeit voor risicovolle activa zoals cryptocurrencies.

Powell gaf ook aan dat de inflatieverwachtingen voor 2025 zijn verhoogd naar 2,5%, wat boven het eerdere doel van 2% ligt. De vooruitzichten voor renteverlagingen zijn minder optimistisch dan eerst het geval was, wat het marktherstel zou kunnen vertragen. Tevens heeft Powell de geruchten ontkracht over een nationale BTC-reserve onder de Trump-administratie, wat teleurstellend nieuws was voor veel crypto-investeerders.

In de 24 uur die volgden, zorgden de koersdalingen voor meer dan $800 miljoen aan liquidaties, volgens data van blockchain-analyseplatform CoinGlass. Bitcoin zakte op het dieptepunt naar $98.800, een daling van bijna $10.000 ten opzichte van zijn recente all-time high. XRP, dat eerder een herstel leek in te zetten bij $2,70, zakte tijdelijk naar $2,20. Ook Ethereum en Solana werden geraakt. Ondertussen lijken alle coins weer langzaam te herstellen.

Belastingvoordeel behalen

Nic Puckrin, een crypto-expert die Coin Bureau heeft opgericht, gaf op X aan dat 'tax-loss harvesting' ook met de daling van BTC te maken zou kunnen hebben. Belastingverlies oogsten, zoals het in het Nederlands heet, is een strategie die beleggers gebruiken om hun belastingverplichtingen te verlagen door verliezen op investeringen te realiseren. 

Een belegger verkoopt hierbij activa die in waarde zijn gedaald om daarmee een verlies te boeken. Met dit verlies kunnen vervolgens eventuele winsten van andere investeringen worden gecompenseerd, waardoor de belastingdruk op die winsten wordt verlaagd. Daarom verkopen sommige investeerders nog snel in de laatste dagen van het jaar verliesgevende posities, wat voor neerwaartse druk op de koersen kan zorgen.

Ook haalt Puckrin het 'January effect' aan. Nadat beleggers hun aandelen aan het einde van het jaar verkopen om belastingverliezen te realiseren, kopen beleggers in januari vaak weer aandelen terug, wat kan leiden tot een prijsstijging. Hierdoor zou er in januari vaker een koersstijging voorkomen. Andere factoren zijn bijvoorbeeld eindejaarsbonussen die worden geïnvesteerd en een verhoogd gevoel van optimisme in een nieuw jaar. Dat zou kunnen betekenen dat Bitcoin in de eerste maand weer zou opbloeien.

Inauguratie Trump

Een ander belangrijk moment om in de gaten te houden, is de inauguratie van Donald Trump. Deze vindt plaats op 20 januari. Wat Bitcoin op en na die datum zal doen, laat zich raden. Toch zijn er onderzoeksbureaus, waaronder Steno Research, die denken dat 2025 het beste jaar ooit gaat worden van Bitcoin. Zo voorspelt het dat Bitcoin naar 150.000 dollar stijgt, terwijl Ethereum het niveau van 8000 dollar zal bereiken. Het blijft dan ook interessant om alle altcoins in de gaten te houden komend jaar.

Mijlpaal: BTC/ETH ETF goedgekeurd

De Amerikaanse SEC heeft voor het eerst twee spot ETF’s  goedgekeurd die zowel Bitcoin (BTC) als Ethereum (ETH)  combineren.  


De Franklin Crypto Index ETF en Hashdex Nasdaq Crypto Index US ETF, goedgekeurd op 19 december, zullen worden verhandeld op respectievelijk de Cboe BZX Exchange en Nasdaq. Deze ETF’s bestaan voor 80% uit Bitcoin en 20% uit Ethereum, gebaseerd op marktkapitalisatie. Analisten verwachten dat deze goedkeuring een inspiratiebron zal zijn voor andere 
vermogensbeheerders, met mogelijk meer crypto-index ETF’s in 2025.

Vorige
Vorige

Maandupdate Januari

Volgende
Volgende

Maandupdate November