Maandupdate Januari
Binnen de fondsen
De afgelopen weken kenmerkten zich door aanzienlijke volatiliteit binnen de cryptocurrency-markt. Koersstijgingen werden voornamelijk gedreven door positieve ontwikkelingen vanuit de Amerikaanse overheid, terwijl macro-economische cijfers en de aangekondigde importheffingen van voormalig president Trump druk op de markt uitoefenden.
Binnen het Core Fund maken wij gebruik van geavanceerde algoritmes die strategische stop-loss niveaus bepalen bij sterke neerwaartse bewegingen. Hierdoor wordt de impact van forse marktdalingen op de participatiewaarde van het fonds gemitigeerd. Dit stelt ons in staat om posities op lagere niveaus terug te kopen en optimaal te profiteren van een markt herstel. Een recent voorbeeld hiervan was de koersdaling van ongeveer 8% tussen zondag en maandag, waarbij het Core Fund slechts 5% daalde. De daaropvolgende dag herstelde het fonds volledig mee met de markt.
Het Frontier Fund ondervindt momenteel de effecten van de relatief achterblijvende koersprestaties van altcoins ten opzichte van Bitcoin. De dominantie van Bitcoin heeft een historisch hoogtepunt bereikt, wat historisch gezien vaak een gunstig instapmoment is voor altcoins. Zodra beleggers opnieuw bredere interesse tonen in de altcoin-markt, verwachten wij dat het Frontier Fund hier optimaal van zal profiteren.
Nieuw bewind met nieuwe coins
Er is wekenlang uitgekeken naar het moment dat Trump ingezworen zou worden als president van de Verenigde Staten. Er werd veel gespeculeerd dat dit een grote invloed zou hebben op de Bitcoin koers. Deels was dat ook zo: op de dag van de inauguratie, maandag 20 januari, steeg Bitcoin naar een nieuwe all-time high van $109.000. De dag erna daalde de koers weer met 7%. Bitcoin is echter niet de enige cryptocurrency waar Trump invloed op heeft.
TRUMP en MELANIA coins
Zowel Donald Trump als zijn vrouw Melania hebben in de afgelopen weken een eigen coin uitgebracht, genaamd TRUMP en MELANIA. Hij had de coin met slechts een link op X gezet, waardoor het even duurde voordat men doorhad wat het precies was. Daarna ontplofte het echter; de munt, $TRUMP, schoot binnen enkele uren omhoog van een paar cent naar tientallen dollars. Dit had ook effect op Solana, waar de memecoin werd gelanceerd. Solana zelf steeg met maar liefst 30%. Traders verkochten hun posities in andere memecoins om $TRUMP te kunnen kopen, wat veel beweging veroorzaakte op de markt.
Twee dagen later werd $MELANIA gelanceerd. Ook deze werd goed ontvangen; op de eerste dag bereikte deze een prijs van $12. Tien dagen later is de hype flink afgezakt en blijft de prijs net boven de $2 hangen. De komst van deze coins baart sommige mensen zorgen. Trump is een wereldleider die zich duidelijk inlaat met crypto, waarbij hij aan de ene kant de wereld van crypto toegankelijker maakt voor een groter publiek, maar aan de andere kant wordt het ook 'schaamteloze zelfverrijking' genoemd. Bij dit soort memecoins gaat het vaker over geld verdienen dan over het naar voren brengen van innovatieve ideeën. Dit kan erin resulteren dat de bedrijven en projecten met serieuze ambities minder kans hebben op investeringen vanuit het publiek.
Eerste crypto regels geschrapt
Zoals Gary Gensler zelf heeft beloofd, is hij op de dag van de inauguratie afgetreden als voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Hij stond bekend om zijn strenge regelgeving rondom crypto. Zijn (tijdelijke) vervanger is Mark Uyeda. Uyeda is al sinds juni 2022 werkzaam als SEC-commissaris en uitte zelf ook kritiek op Gensler’s cryptobeleid. Hij noemde het beleid zelfs "een ramp voor de industrie".
Er is dan ook enkele dagen na de inauguratie van Trump een regel ingetrokken door de SEC die slechts drie jaar geleden werd geïntroduceerd. De "Staff Accounting Bulletin 121" (SAB 121) was een richtlijn die financiële bedrijven verplichtte om digitale activa, die zij namens klanten bewaren, als een schuld op hun balans te noteren. Hoewel dit bedoeld was om transparantie te vergroten, leidde het tot kritiek. Veel bedrijven voelden zich hierdoor geremd.
Op 23 januari 2025 kondigde de SEC aan dat SAB 121 officieel is ingetrokken. Dit wordt door velen gezien als een overwinning voor de Amerikaanse crypto-industrie. Banken en andere financiële instellingen krijgen nu meer flexibiliteit bij het beheren van cryptovaluta. Trump heeft nog meer beloftes gedaan om van de VS de 'crypto-hoofdstad van de wereld' te maken.
Om te beginnen heeft Trump daarom een Crypto Executive Order getekend. In deze order wordt vooral ingegaan op het ontwikkelen van technologieën en regels omtrent crypto, zodat dit meer ruimte krijgt om te groeien. Zo wil Trump uiteindelijk een reserve opbouwen van digitale activa. Of alle gedane beloftes daadwerkelijk ingewilligd worden, valt nog te bezien. We zullen zien hoe Trumps acties de markt gaan beïnvloeden.
MiCAR effect op Tether (USDT)
Binnen de Europese Unie zijn er vanwege de MiCA (Markets in Crypto-Asset) regelgeving die recent van kracht is gegaan, allerlei wijzigingen omtrent stablecoins.
Er zijn strengere regels waaraan deze categorie moet voldoen voordat ze verhandeld mogen worden. Uitgevers van stablecoins moeten nu bijvoorbeeld ten minste 60% van hun reserves bij Europese banken aanhouden.
Eén van de grootste stablecoin uitgevers, Tether, heeft al aangegeven niet te willen voldoen aan deze eisen. Ze hebben hun stablecoin EURt al teruggetrokken uit de Europese markt. Hun andere stablecoin USDT wordt bekritiseerd vanwege het gebrek aan transparantie over hun reserves en hun compliance in globale regelgeving. Omdat transparantie een van de speerpunten is van MiCAR, kan USDT niet langer in Europa worden verhandeld zolang Tether niet aan de eisen voldoet.
Gevolgen in Europa
Op de Europese markten mogen per 31 maart de stablecoins die niet aan de eisen voldoen, niet meer worden aangeboden. Dit betekent dat er al meerdere exchanges zijn die onder andere Tether (USDT) hebben gedelist, zoals Coinbase en Crypto.com. Ook Coinmerce gaat USDT van het platform verwijderen om te kunnen blijven voldoen aan de Europese regelgeving. Tether gaat dus veel markt verliezen in Europa.
Ze lijken er echter niet heel verdrietig om: volgens de woordvoerder is de stablecoin-markt in Europa verwaarloosbaar, vergeleken met de rest van de wereld. "Het wordt door de MiCA regelgeving ingewikkelder om stablecoins uit te geven, wat meer risico kan veroorzaken", aldus de Tether woordvoerder.
Het is momenteel nog mogelijk om USDT te kopen, maar door meerdere exchanges wordt USD Coin (USDC) naar voren geschoven als vervanger. Die stablecoin, uitgegeven door Circle, voldoet wel aan MiCAR en kan dus blijven bestaan in Europa.
Zonder Tether op de markt, wordt er veel ingeleverd op liquiditeit, aangezien veel trading paren met USDT zijn. Dit kan betekenen dat er meer slippage is en minder efficiëntie op de markt. Er wordt ook een shift op de markt verwacht, omdat er een stroom zal komen naar andere stablecoins. Dit kan ook resulteren in hogere fees. Voor internationale transacties kan de transitie naar USDC ook zorgen voor tragere en duurdere netwerken.
Of deze voorspellingen allemaal uitkomen, blijven we in de gaten houden. Het staat vast dat er wel een effect zal zijn in Europa wanneer Tether en andere coins uit de markt verdwijnen.